PaRDuS
u-MuTSuZ VaK'a
Administrator
Kıdemli Üye

Karizma Gücü: 968
KaRa KiLiT VuRSuNLaR DiLiMe....
|
 |
« Yanıtla #1 : Nisan 17, 2006, 11:18:19 ÖÖ » |
|
2005 YILINDA KPSS SINAVINDA CÜMLE VE METİN BİLGİSİ İLE İLGİLİ ÇIKMIŞ SORULAR 1.Bir yazar, “öyküler ancak onları anlatabilecek olanların başından geçer.” Görüşüne karşılık, “onlar benim başımdan çok, aklımdan geçer.” Demiş. Yukarıda sözü edilen iki görüşle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? a)Kimi yazarlar öykülerini yaşadıklarına, kimi de düş güçlerine borçludur. b)Olayları bütün gerçekliğiyle yansıtmayan kişiler öyküde başarılı olamaz. c)Ancak düş kurmasını bilen ve akıllı kişiler yazar olabilir. d)Düş gücüne ve akla dayanan öyküler yazmak yaratıcılık gerektirir. e)Anlatma ve yaratma yeteneğinden yoksun kişiler yazar olamaz. Cevap:
2.(I) Bence çeviride en önemli şey yazarın dil ve anlatım özelliklerini yansıtmasıdır. (II) Bu nedenle üsluba çok dikkat ediyorum. (III) Cümleleri bölmek, kısaltmak, değiştirmek gibi kolay yollara sapmıyorum. (IV) Ne olursa olsun dile kıymamak gerektiğini düşünüyorum. (V) Kimi yapıtlar, sözcüğü sözcüğüne çevrilebiliyor. (VI) Aslında çeviride elden geldiğince az değişiklik yapmak, bunu da bir üstünlük olarak görmemek gerekiyor. Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf hangi cümleyle başlar? a)II b)III c)IV d)V e)VI Cevap:
3.Ünlü sözdür, bilinir: “Yalanın azı olmaz.” Bu demektir ki en küçük, en zararsız yalanı söyleyen, sırasında en büyük, en zararlı yalanı da söyleyebilir.Küçük, zararsız yalanlar söylediklerine, ona buna iyilik yapmak için gerçeği sakladıklarına kendilerini inandıranlar, bu söze iyice kulak versinler.Yaşayarak, tanık olarak biliriz ki tek yalanla kalınmaz, yalan yalanı çağırır.Ben hiçbir zaman yalan söylemedim, diyemeyiz.Yalancı kendi yalanı altında ezilir, batar o yalanın içine; vicdan dediğimiz şey varsa onda. Bu parçada yalanla ilgili olarak asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? a)Yalanın er geç ortaya çıkacağı b)Her türünün kişiye zarar verdiği c)Dürüst davranılarak öğrenilebileceği d)Kişinin özeleştiri yapmasını sağladığı e)Atasözlerine bile giren ahlaksal bir yönü bulunduğu Cevap:
4.Nice evrensel konulardan kötü yapıtlar yaratan, sıkıcı, tatsız romanlar ortaya koyan yazarlar az mıdır? Aynı düşünce ya da duyguyu anlatan iki şairden birini güzel, ötekinin sevimsiz bir şiir meydana getirdiği çok görülmüştür.Buna benzer gözlemler, kimi eleştirmenleri bir tür biçimciliğe iter ve onları, “önemli olan ne söylendiği değil, onun nasıl söylendiğidir.” Sonucuna götürür.Doğrudur bu.Çünkü sanatsal yaratıyı değerli kılan, üzerinde durulan olay, olgu, durum değil, onun işlenişidir. Bu parçada aşağıdaki yargılardan hangisi vurgulanmaktadır? a)Aynı konu, birçok sanatçı tarafından seçilip işlenebilir. b)Sanat yapıtlarını, biçim yönünden değerlendirme, bir eleştiri yöntemidir. c)Bir sanat yapıtını söylenen şey bakımından değerlendirenler içeriğe, söyleyiş bakımından değerlendirenler biçime yönelirler. d)Sanat yapıtlarının konularını, iyi-kötü, güzel-çirkin diye nitelendirmek yanlıştır. e)Bir sanatsal yaratıyı değerli kılan, içeriğinden çok onun yansıtılışıdır. Cevap:
5.Her olayın nedenini arama yaklaşımı, çocuklarda doğuştan gelen bir eğilimdir.Ancak çocuklar, anne, baba ve öğretmenlerinin sorulardan rahatsız olduklarını gördükçe bu doğal tutumlarından yavaş yavaş uzaklaşırlar.Yetişkin insanlar olduklarında da hoşlarına gitmeyen bir olayla karşılaşınca, olayların nedenlerini bulup ortadan kaldırma yerine, teslimiyetçi bir sonuca katlanma yolunu seçerler. …… a)Çözemediğimiz bu sorun, suskun bir toplum olmamıza yol açar. b)Değişimi hızlandıracak en önemli etken bilimsel öğretimdir. c)Kötü alışkanlıkların kolay kolay değişmeyeceğini herkes bilir. d)Çok boyutlu bir eğitim programına yer vermek gerekir. e)İnsanımızın çoğu, geleneksel kültürün etkisi altındadır. Cevap:
6.Yazar bu yapıtında, yüreklere dokunan, yüreklerdeki telleri titreştiren bir tutum takınıyor.Sözcükleri seçerken kılı kırk yarıyor.Söyleyiş ve biçim açısından yapıta kendi damgasını vuruyor.Sözcüklerin uzak ve yakın anlamlarından ustaca yararlanıyor.Bu da anlam ve anlatım bakımından yapıtına yoğunluk kazandırıyor.Bu yoğunluk kimi yerlerde benzetmeler, karşılaştırmalarla somutlaştırılıyor. Bu parçada sözü edilen yazarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? a)Yapıtını, okuru etkileyecek bir biçimde oluşturduğu b)Herkesin anlayabileceği yalın bir anlatımının olduğu c)Anlatımda çeşitli yöntemlerden yararlandığı d)Dili başarılı bir biçimde kullandığı e)Çalışmalarında çok titiz davrandığı Cevap:
7.Genellikle sabah erken kalkıp yazıyorum kitaplarımı.Mutlaka şöyle bir ortamda yazarım, diye bir düşüncem yok.Ama her gün, iki elim kanda bile olsa masanın başına oturuyorum.Çünkü yazmanın en iyi yolu, bir an önce yazmaya başlamak.Sloganım şu: “düşünme, yaz!” Yazmaya başlayınca düşünce geliyor zaten. Bu parçada, sözü edilen sanatçının hangi özelliğine değinilmemiştir? a)İlginç konuları işleme b)Daha çok belirli saatlerde yazma c)Çalışma koşullarını önemsememe d)Yazacaklarını bir an önce kağıda dökmek isteme e)Yazmayı bir tutku haline getirme Cevap:
8.Kanımca ülkemizdeki çocuk kitabı yazarlarının büyük çoğunluğu başarılı.Günlük hayatla ilgili eğitici öykülerden tutun da tarihe, doğaya ilişkin ya da ansiklopedik bilgilerle donatılmış çocuk kitaplarının çizimleri ve sunumları da çarpıcı ve göz alıcı; çocukların ilgisini canlı tutacak nitelikte.Bir çocuk kitabında çizimler ve renkler neredeyse kitabın içeriği kadar önemlidir.Çünkü ilk bakışta çocuğun ilgisini bunlar çeker; çocuk önce bakar, sonra okur.Bütün bunlar göz önüne alındığında bizdeki çocuk kitaplarının başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bu parçada ülkemizdeki çocuk kitaplarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? a)Yaşama ilişkin yol gösterdiğine b)Çeşitli konularda aydınlatıcı olduğuna c)Etkileyici bir yönünün bulunduğuna d)İçeriğinin tek boyutlu olduğuna e)Şekilleri ve renkleriyle ilgi çektiğine Cevap:
|